Cele mai frumoase lecţii de viaţă şi înţelepciune de la Nelson Mandela, laureat al premiului Nobel

193

Lectiile de viata ale acestui lider politic si om extraordinar, presedinte al Africii de Sud, merita citite si date mai departe: Nelson Mandela a fost presedintele Africii de Sud intre anii 1994-1999, fiind totodata prima persoana de culoare care a fost aleasa prin vot universal sa ocupe o astfel de functie. Lider politic, Mandela a luptat de-a lungul guvernarii sale pentru a combate saracia, inegalitatea, rasismul institutionalizat, apartheidul.

Datorita “eforturilor sale pasnice de eliminare a regimului Apartheid si de a pune bazele unei noi si democratice tari”, Nelson Mandela a primit premiul Nobel pentru pace in 1993. Lectiile de viata ale acestui om extraordinar care a stat pret de 27 de ani in inchisoare merita citite si date mai departe:

19 invataturi si lectii de viata de la Nelson Mandela

1. Nimic nu e mai interesant decat sa te intorci intr-un loc unde nimic nu s-a schimbat doar ca sa vezi cat de mult te-ai schimbat tu.
2. Am invatat ca curajul nu inseamna absenta fricii, ci triumful asupra ei. Curajos nu este cel care nu cunoaste frica, ci cel care reuseste sa o invinga.

3. Atunci cand ne lasam propria lumina sa straluceasca, le oferim in mod subconstient si celorlalti oameni permisiunea sa faca la fel.
4. Unul din lucrurile pe care le-am invatat atunci cand negociam a fost ca, pana cand nu ma schimb eu, nu ii pot schimba pe ceilalti.
5. Daca ii vorbesti unui om intr-o limba pe care o intelege, cuvintele tale ii vor ajunge in minte. Daca ii vorbesti in limba lui, cuvintele tale ii vor ajunge la suflet.

6. Am invatat ca a umili o alta persoana inseamna a o face sa sufere de un destin crud.
7. Le datoram copiilor nostri – cei mai vulnerabili cetateni ai oricarei societati – o viata libera de violenta si teama.
8. Teama noastra cea mai mare nu este ca nu suntem la inaltimea unei situatii. Cea mai mare teama a noastra este ca suntem cumplit de puternici. De lumina noastra ne temem, nu de intuneric.

9. Resentimentul este ca si cum tu ai bea otrava si apoi ai astepta sa ii ucida pe dusmanii tai.
10. Nimeni nu s-a nascut urand o alta persoana din cauza culorii pielii sale, a religiei sale sau a conditiilor in care s-a nascut. Oamenii invata sa urasca si daca pot invata sa urasca, ei pot fi invatati si sa iubeasca caci dragostea este mult mai aproape de inima omului decat opusul ura.

11. Traieste-ti viata ca si cum nimeni nu te priveste si exprima-te ca si cum toata lumea te asculta.
12. Sa fii liber nu inseamna doar sa te eliberezi de lanturi, ci sa traiesti astfel incat sa respecti si sa sustii libertatea celorlalti.
13. Sa elimini saracia nu este un act de caritate, ci un act de dreptate. Ca si sclavia sau apartheidul, saracia nu este o stare naturala. Este provocata de om si poate fi eradicata de actiunile oamenilor”.

14. Ceea ce conteaza in viata nu este simplul fapt ca noi am trait. Diferenta pe care noi am facut-o in vietile celorlalti este ceea ce va determina semnificatia vietii pe care am dus-o.
15. Un cap bun si o inima buna sunt intotdeauna o formidabila combinatie.
16. Cand am iesit pe usa care ma purta spre libertate, am stiut ca daca nu las ura si amaraciunea in spate, voi continua sa fiu in inchisoare.

17. Nicio tara nu se poate dezvolta cu adevarat daca cetatenii sai nu sunt educati.
18. Fa astfel incat alegerile tale sa reflecte speranta, nu frica.
19. Le datoram copiilor nostri, cei mai vulnerabili cetateni ai oricariei societati, o viata lipsita de violenta si teama.

Sursa

Mulţumesc pentru vizită, drag cititor!